چند نکته مهم از طب سنتی

به نام خالق زیتون
چند اصلی کلی مهم در طب اسلامی
1) دارو و درمان تقدیر خداوند است و شفا از خداوند است اما دارو و پزشک وسیله هستند. و باید از هر سه ( خدا، دارو و پزشک ) کمک خواست. حضرت موسی علیه السلام بیمار شد، درمان بیماریش شناخته شده بود اما گفت : درمان نمی کنم تا خداوند بدون دارو مرا شفا دهد، پس بیماریش طولانی و ماندگار شد و خداوند به او وحی فرستاد : به عزت و جلالم سوگند تو را بهبود نمی دهممگر به خوردن دارو، دارو را خورد و درمان شد ولی بدبن سبب دلگیر شد پس خداوند دیگر بار وحی فرستاد: می خواستی با توکلت بر من ، حکمت مرا ابطال کنی، مگر چه کسی جز من ، منافع چیزها را در داروها به ودیعت نهاده است ؟
2) جایگاه دعا کردن و صدقه دادن در خشنود و راضی نمودن خداوند است، زمانی که تقدیر خداوند بر درمان بنده اش قرار گرفت جهت درمان خود وسیله و دارو را فراهم می کند.
امام صادق علیه السلام : خداوند : در هیچ چیز از آنچه حرام کرده، نه شفایی قرارداده است نه دوایی.پیامبر خداوند و ائمه معصومین جواز درمان را با حرام خداوند مانند الکل را صادر ننموده اند البته با توجه به آیات 173 سوره بقره و 119 سوره انعام که خداوند خوردن گوشت مردار و حرام را در صورت ایجاد اضطرار و مرگ اجازه داده اند و تأکید شده است فقط به مقدار نیاز نه بیشتر. در می یابیم برای نجات از مرگ می توان داروی حرام را بمقدار نیاز درمان مصرف نمود، اما متاسفانه در جامعه فعلی به تبعیت از داروسازی غربی کورکورانه در داروهای غیر اضطرار مانند قطره ها، اسانس ها و شربت های سینه و ضدسرفه از الکل استفاده می کنند در صورتیکه نگهدارنده هایی مثل عسل و سرکه حلال وجود دارد که خاصیت نگهدارندگی و درمانی آن ها به مراتب از الکل بهتر است.
امام کاظم علیه السلام : تا زمانیکه بیماری ، به جد با شما درگیر نشده است درگیر معالجه طبیبان نشوید، که درمان به مانند ساختمان است که مقدار کمی از آن ، شخص را بمقدار فراوانش می کشاند.
3) طب در قرآن :
امام علی علیه السلام : در پاسخ به این پرسش که گفتند [چرا] در قرآن ، هر دانشی جز دانش طب هست ؟ فرمودند : آیه ای در قرآن است که همه طب را در یک جا در خود گردآورده است : ” کلو واشربوا و لاتسرفوا ( اعراف آیه 31) ” . خوراکی های که در قرآن ذکر شده است برای انسان ها بسیار مفید و موٍثرند و باید بیشتر روی آن ها تفکر نمود و استفاده کرد. بخصوص عسل که در مورد آن فیه شفاء للناس آمده است و درباره زیتون که آیه نور، به روغن زیتون اشاره نموده است و خوراکی های مانند خرما، انگور، انار، انجیر، سدر، گز، کافور، زنجبیل، عدس، پیاز، سیر، خیار ، موز، کدو، خردل، ریحان و غیره … به مزاج سرد و گرم در قرآن اشاره شده است : سوره انسان آیه 5 : نیکان از جام های می نوشند که مزاج آن ها از کافور است. سوره انسان آیه 17 : در آن جا جامی بنوشانندشان که مزاج آن ها از زنجبیل است.
خوردن دو وعده غذا در روز توصیه شده است ، با توجه به آیه 62 سوره مریم ” و لهم رزقهم فیها بکره و عشیا” ، در بهشت هر صبح و شام روزی آنان آماده است و سایر روایات اسلامی در می یابیم که برای تدوام سلامت و شادابی خوردن دو وعده غذا ( صبح و شام ) توصیه شده است.
4) قلب و عروق :
امام رضا علیه السلام فرمودند خداوند بدن را به هیج دردی گرفتار نساخته، مگر اینکه برای آن دارویی قرار داده است که بدان درمان شود. هر نوعی درد نیز نوعی درمان و چاره دارد، چرا که این بدن بر سیاق یک ملک ساخته شده اند. پادشاه این سرزمین قلب است، رگ های که در بدن و مغز وجود دارند کارگران ند، خانه آن پادشاه قلب انسان است، سرزمین آن پادشاه بدن انسان است و دستان و پاها، چشم ها ، لب ها و زبان و گوش نیز یاران اویند.
آنچه برای سلامتی رگ ها سودمند است :
الف) بادنجان
ب) بادرنجبویه : گرفتگی های عروق و مجاری را می گشاید.
ج) انجیر : رسوبات و رگ ها را نرم می کند.
د) نیشکر : گرفتگی مجاری و رگ ها را باز می کند.
و) روزه داری : طغیان و رگ ها را فرو می نشاند.
امام صادق علیه السلام فرمودند : قلب به شکل دانه صنوبر است، زیرا وارونه است و یک سر قلب باریک قرار داده تا لابه لای ریه برود و با سردی آن خنک شود مبادا که مغز از گرمای آن بسوزد.
5) مغز و اعصاب :
اما صادق علیه السلام : در پاسخ طبیبی فرومانده از پاسخ به این پرسش امام که چرا کاسه سر از چند استخوان و لایه تشکیل می شود ؟ چون هر چیز درون تهی اگر یکپارچه باشد شکستن، زودتر به سراغش می آید و چون چندتکه قرار داده شود شکستگی از آن دورتر است.
1)عقل ،آنچه عقل را مستحکم می بخشد :
2)باقلا : تراکم درونی استخوان ها را زیاد نموده و باعث افزایش توان مغز می شود و خون تازه تولید می کند).
3) روغن مالیدن : روغن مالی مثل روغن بنفشه مغز را نیرو می بخشد.
4) حجامت : موجب افزایش صحت بدن، عقل و حافظه می شود.
5) سرکه : عقل را استحکام می بخشد.
6) سداب افزودن بر عقل و فراوان ساختن هوش، آب کمر را بیشتر می کند.
7) چغندر
8) مسواک
9) خرفه : بر شما باد خرفه که زیرکی می دهد و عقل راافزون می کند
10) کدو
11) کرفس
12) کندر : کندر فراوان بخورید، آن را در دهان نگه دارید و بجوید، برای من جویدن آن دوست داشتنی تر است، بلغم معده را می زداید و آن را تمیز می کند، عقل را استحکام می بخشد و غذا را می گوارد.
13) گوشت : گوشت ، گوشت می رویاند و بر عقل می افزاید و هرکس آن را چند روز واگذارد، عقلش تباه شود.
14 ) افزایش حافظه و رفع بلغم :
قرائت قرآن ، مسواک زدن، روزه گرفتن، عسل و کندر
نکته آنچه فراموشی می آورد :
1) خوردن سیب ترش
2) خوردن گشنیز
3) حجامت در گوی پس سر
4)نگریستن به دار آویخته
5) خوردن پنیر و پس مانده موش
6) خواندن نوشته های روی قبر
7) ادرار کردن در آب راکد
8) بلند بودن ناخن
9) راه رفتن میان دو زن
10) افکندن شپش
11) بیدارخوابی
12) فراوان خوردن گوشت حیوان وحشی و گاو خشکی عقل، سرگشتگی فهم، کندی ذهن و فراموشی می آورد.
نکته برای تقویت حافظه :
1) هرکس بخواهد فراموشی اش کم شود و دارای حافظه ای قوی شود هر روز، سه قطعه زنجبیل به عسل درآمیخته و بخورد و در هر روز غذای خویش که با خردل تهیه شئه نیز میل کند. و هرکس هم بخواهد عقل او افزون شود هیج روز از خانه بیرون نرود مگر آنکه پس از آن ناشتا، سه هلیله سیاه با شکر طبر زرد بخورد.
2) خضاب بستن به حنا : حنا خضاب اسلام است و بر ثواب عمل مومن می افزاید. خرج کردن یک درهم برای خضاب بهتر از خرج کردن یک درهم در راه خداست.
چند نکته از حنا : 1) دیده را جلا می دهد و چشم را تیز می کند.
2) بدن را خوشبو می سازد.
3) باعث آرامش تن و روان می شود.
4) باد را از گوش ها دور می کند.
5) باعث روییدن مو می شود
6) سردرد را از بین می برد
7) قدرت آمیزش را افزون می کند
8) گیاهی بهشتی و خوشبو کننده
9) ضدعفونی و ترمیم کننده زخم هاست.
منبع : درس نامه موسسه تحقیقات حجامت ایران.