مزاج غذاها و داروها در طب سنتی

مزاج غذاها و داروها
طی قرن های متمادی و براسا تجربه، غذاها به 18 خانواده تقسیم بندی کرده اند که قبل از بیان آن ها لازم است بعضی از اصطلاحات تخصصی تغذیه به اختصار توضیح داده شود.
لطیف : غذای است که مواد زاید آن کم بوده، وقتی بدن روی آن اثر می کند به سرعت هضم شده و مورد استفاده اندام ها قرار گرفته و قوه مدبره بدن آن را به سرعت آماده مصرف می کند. این غذاها برای افرادی که به تازگی از بیماری بهبود یافته اند یا افراد متفکر مناسب می باشد.
کثیف : به معنی درهم فشرده بودن است. قوه مدبره برای استفاده از این غذاها باید زحمت زیادی بکشد تا آن را آماده مصرف در اندام ها نماید و مواد زاید آن ها هم زیاد است مثل گوشت گاو، این دسته از غذاها برای افرادی مناسب است که زحمت زیادی در زندگی روزمره می کشند و یا کارهای سنگین بدنی دارند مثل کشاورزان و ورزشکاران، چون اگر غذای لطیف بخورند سریه تحلیل می رود و مجبورند از انرژی های درونی بدن استفاده کنند.
معتدل : این نوع غذا حالتی متوسط دارد و برای افرادی با مزاج معتدل و فعالیت متوسط مناسب است و از نظر هضم و جذب نسبت به لطیف و کثیف حالت بینابینی دارد.
صالح الکیموس : در اثر هضم این دسته از غذاها خون طبیعی صافی به وجود می آید و اخلاط دیگر به حد احتیاج تولید می شوند. این دسته از مواد غذایی کیموس خوب تولید می کنند مانند آبگوشت.
فاسدالکیموس: یا ردیء الکیموس غذاهایی هستند که اخلاط غیرمعتدل از آن ها ایجاد می شوند و در صورتی که مقادیر زیاد و مکرر از آن ها استفاده شود باعث بروز بیماری می شوند.
کثیرالغذا: غذایی است که مقدار زیادی خلط ایجاد می کند و در صورت هضم، انرژی زیادی تولید کرده و بدن را مدت قابل توجهی از مصرف غذای دیگر بی نیاز می شود.
قلیل الغذا : غذایی که انرژی کمی دارد و فقط شکم پُرکن است.
متوسط الغذا : مابین قلیل الغذا و کثیرالغذا می باشد.
ردیف | نوع غذا | مثال |
1 | لطیف صالح الکیموس کثیرالغذا | تخم مرغ عسلی،گوشت پرندگان |
2 | لطیف صالح الکیموس قلیل الغذا | اَنار، سیب، کاهو |
3 | لطیف صالح الکیموس متوسط الغذا | نان گندم خوب |
4 | کثیف صالح الکیموس کثیرالغذا | تخم مرغ نیمرو،گوشت بره و گوسفند |
5 | کثیف صالح الکیموس قلیل الغذا | پنیر تازه |
6 | کثیف صالح الکیموس متوسط الغذا | گوشت گوساله |
7 | معتدل صالح الکیموس کثیرالغذا | گوشت بره یکساله |
8 | معتدل صالح الکیموس قلیل الغذا | شلغم |
9 | معتدل صالح الکیموس متوسط الغذا | گوشت بچه شتر |
10 | لطیف فاسدالکیموس کثیرالغذا | جگرسفید، بچه کبوتر |
11 | لطیف فاسدالکیموس قلیل الغذا | تُرب، پیاز و هرچیز تند و تیز |
12 | لطیف فاسدالکیموس متوسط الغذا | نان تخمیرنشده، بدپخته شده |
13 | کثیف فاسد الکیموس کثیرالغذا | گوشت گاو، سوسیس و کالباس |
14 | کثیف فاسد الکیموس قلیل الغذا | گوشت مانده، بادمجان |
15 | کثیف فاسد الکیموس متوسط الغذا | اقسام کلم بستانی |
16 | معتدل فاسدالکیموس کثیرالغذا | کلم رومی |
17 | معتدل فاسدالکیموس قلیل الغذا | زردک |
18 | معتدل فاسدالکیموس متوسط الغذا | ماهی خشک شده و دودی |
نکته: کسی که فعالیت جسمی کمی دارد و فغالیت خیلی کمی در طول روز دارد غذای کثیرالغذا برای او مناسب نیست و نباید به مقدار زیاد مصرف کند.
نکته : پنیر هرچه کُهنه تر شود ردی الکیموس تر می شود.
نکته : شلغم برای کاهش وزن مناسب است زیرا شکم را پر می کند و اختلال در اخلاط نیز ایجاد می کند.
نکته : پیاز غذای خوبی است ولی خاصیت دارویی آن غلبه دارد و نباید در مصرف آن مداومت یا زیاده روی کرد.
نکته : گوشت قدید به گوشته کُهنه، فریز شده و کنسرو اطلاق می شود.
نکته : مصرف مداوم بادمجان تولید سودا و گرفتگی مجاری می کند.
نکته : کلم داروی خوبی برای بعضی از دردهااست. کلم رومی از کلم معمولی بهتر است زیرا معتدل و کثیرالغذاست، در حالیکه کلم معمولی کثیف و متوسط الغذاست.
نکته: زَردَک که همان هویج ایرانی است با رنگ زرد متمایل به نارنجی و داوری خوبی است اما غذا نیست.